Számok az angol nyelvben

Biztos, hogy ismered már a tőszámneveket, de talán gondot okoz más számoknak képzése,főleg, hogy még kivételek is vannak. Jó helyen jársz, ebben a cikkben ugyanis leírunk mindent, amit a számokról tudnod kell.

Számok angolul

Tőszámnevek

Először a tőszámneveket nézzük meg. A tőszámnevek a számok megszokott formáit jelentik, amelyeket általánosan értelmezünk:

1 - one, 2 - two, 3 - three, 4 - four, 5 - five, 6 - six, 7 - seven, 8 - eight, 9 - nine, 10 - ten.

Ezek a szavak az angol nyelvben saját, önmagukban értelmezhető formái. Előfordulhatnak önállóan, vagy összetett formában. A 10-től 20-ig terjedő számok tőszámneveinek nagy része szintén egyedi: 11 - eleven, 12 - twelve, 13 - thirteen, 14 - fourteen, 15 - fifteen, 16 - sixteen, 17 - seventeen, 18 - eighteen, 19 - nineteen, 20 - twenty.

20 után a számok formája egyszerűbbé válik. A tízes számrend szerint a 30-ig terjedő számokat a tízesek "twenty", "thirty", "forty", "fifty", "sixty", "seventy", "eighty", "ninety" és az egyesek (one, two, three stb.) közötti kötőjellel kombináljuk. Például, 21 - twenty-one, 32 - thirty-two, 46 - forty-six, stb.

A százast a "hundred" szóval jelöljük, majd utána a számot hozzátoldunk: 100 - one hundred, 200 - two hundred. Ha ki akarjuk fejezni a teljes számot (pl. 123), akkor hozzáadjuk az egyebeket egy "and" szóval: 123 - "one hundred and twenty-three".

Az ezresek és milliók hasonlók: 1000 - one thousand, 1.000.000 - one million. Ha részletszámokkal akarunk bővíteni, a "and" szót használjuk ismét: 1.234.567 - "one million, two hundred and thirty-four thousand, five hundred and sixty-seven".

Az angol nyelvben a "billion" szót használják a milliárdra, tehát 1.000.000.000 - one billion.

Sorszámnevek

Most pedig jöjjön a sorszámnév. Ezek a számok arra szolgálnak, hogy a helyet vagy sorrendet jelöljük. Jellemzően "-th" végződésűek, kivéve az első három sorszámot: "first" (1st), "second" (2nd), "third" (3rd). Például, 4th - fourth, 5th - fifth, 6th - sixth, 10th - tenth, 21st - twenty-first, 33rd - thirty-third stb.

Törtek

Törtek esetében a tört számnév a nevezőt és a számlálót használja, mint például "half" (1/2), "quarter" (1/4), "third" (1/3), "fifth" (1/5) stb. Az 1/2-nél nagyobb tört számnévben a számlálónál a megfelelő sorszámot használjuk, a nevező pedig a sorszámnév többesszáma: 2/3 - "two thirds", 3/5 - "three fifths", 7/8 - "seven eighths", stb.

A tizedes törteket a „point” szó használatával fejezzük ki. Például 0,3 - "point three", 0,75 - "point seven five".

A nulla

Az angolban a nullát általában "zero" -ként hivatkozzuk. Azonban bizonyos összefüggésekben, mint a telefonnumérok, időjárás és sport eredmények, többnyire “O” (oh) -ként használjuk.

Évszámok

Az évszámokat az angolban általában két kétjegyű számként hangoztatjuk. Az "1900-as" és "2000-es" évek ismét kivételek: az 1900-asokat általában "nineteen"-nel és az évszámmal mondjuk: "nineteen eighty-five" (1985), míg a 2000-es évszámokat "two thousand" és az évszámmal mondjuk: "two thousand and five" (2005).

Reméljük, hogy ez a cikk segített megérteni a számok alkalmazását az angol nyelvben. Tartsátok szem előtt, hogy gyakorlás nélkül nincs előrelépés, így próbáljátok minél több kontextusban alkalmazni az itt tanultakat.

Most hogy megnéztük a számokat már meg tudsz számolni bármit a viálgon, de vigyázz! Vannak nem megszámlálható dolgok, például a zöldségek és gyümölcsök közt is rengeteg.
További blog cikkek
angol igeidők

Angol igeidők

Angol igeidők, gyakorlás, igeidő táblázat, összefoglalás. Ismerkedjen meg az angol nyelv különböző igeidőivel és azok használatával.

Olvass tovább
Angol ABC

Angol ABC

Az angol ABC kiejtéssel és a dallal, hogy könnyen tudj emlékezni rá. Ezen kívül más érdekességek.

Olvass tovább
Angol szavak

Angol szavak

Angol szavak: a 3000 leggyakoribb angol szó példamondatokkal.

Olvass tovább
Színek angolul

A színek varázslatos világa angolul.

A leggyakoribb és néhány extra szín neve angolul.

Olvass tovább