Számok az angol nyelvben

Biztos, hogy ismered már a tőszámneveket, de talán gondot okoz más számoknak képzése,főleg, hogy még kivételek is vannak. Jó helyen jársz, ebben a cikkben ugyanis leírunk mindent, amit a számokról tudnod kell.

Számok angolul

Tőszámnevek

Először a tőszámneveket nézzük meg. A tőszámnevek a számok megszokott formáit jelentik, amelyeket általánosan értelmezünk:

1 - one, 2 - two, 3 - three, 4 - four, 5 - five, 6 - six, 7 - seven, 8 - eight, 9 - nine, 10 - ten.

Ezek a szavak az angol nyelvben saját, önmagukban értelmezhető formái. Előfordulhatnak önállóan, vagy összetett formában. A 10-től 20-ig terjedő számok tőszámneveinek nagy része szintén egyedi: 11 - eleven, 12 - twelve, 13 - thirteen, 14 - fourteen, 15 - fifteen, 16 - sixteen, 17 - seventeen, 18 - eighteen, 19 - nineteen, 20 - twenty.

20 után a számok formája egyszerűbbé válik. A tízes számrend szerint a 30-ig terjedő számokat a tízesek "twenty", "thirty", "forty", "fifty", "sixty", "seventy", "eighty", "ninety" és az egyesek (one, two, three stb.) közötti kötőjellel kombináljuk. Például, 21 - twenty-one, 32 - thirty-two, 46 - forty-six, stb.

A százast a "hundred" szóval jelöljük, majd utána a számot hozzátoldunk: 100 - one hundred, 200 - two hundred. Ha ki akarjuk fejezni a teljes számot (pl. 123), akkor hozzáadjuk az egyebeket egy "and" szóval: 123 - "one hundred and twenty-three".

Az ezresek és milliók hasonlók: 1000 - one thousand, 1.000.000 - one million. Ha részletszámokkal akarunk bővíteni, a "and" szót használjuk ismét: 1.234.567 - "one million, two hundred and thirty-four thousand, five hundred and sixty-seven".

Az angol nyelvben a "billion" szót használják a milliárdra, tehát 1.000.000.000 - one billion.

Sorszámnevek

Most pedig jöjjön a sorszámnév. Ezek a számok arra szolgálnak, hogy a helyet vagy sorrendet jelöljük. Jellemzően "-th" végződésűek, kivéve az első három sorszámot: "first" (1st), "second" (2nd), "third" (3rd). Például, 4th - fourth, 5th - fifth, 6th - sixth, 10th - tenth, 21st - twenty-first, 33rd - thirty-third stb.

Törtek

Törtek esetében a tört számnév a nevezőt és a számlálót használja, mint például "half" (1/2), "quarter" (1/4), "third" (1/3), "fifth" (1/5) stb. Az 1/2-nél nagyobb tört számnévben a számlálónál a megfelelő sorszámot használjuk, a nevező pedig a sorszámnév többesszáma: 2/3 - "two thirds", 3/5 - "three fifths", 7/8 - "seven eighths", stb.

A tizedes törteket a „point” szó használatával fejezzük ki. Például 0,3 - "point three", 0,75 - "point seven five".

A nulla

Az angolban a nullát általában "zero" -ként hivatkozzuk. Azonban bizonyos összefüggésekben, mint a telefonnumérok, időjárás és sport eredmények, többnyire “O” (oh) -ként használjuk.

Évszámok

Az évszámokat az angolban általában két kétjegyű számként hangoztatjuk. Az "1900-as" és "2000-es" évek ismét kivételek: az 1900-asokat általában "nineteen"-nel és az évszámmal mondjuk: "nineteen eighty-five" (1985), míg a 2000-es évszámokat "two thousand" és az évszámmal mondjuk: "two thousand and five" (2005).

Reméljük, hogy ez a cikk segített megérteni a számok alkalmazását az angol nyelvben. Tartsátok szem előtt, hogy gyakorlás nélkül nincs előrelépés, így próbáljátok minél több kontextusban alkalmazni az itt tanultakat.

Most hogy megnéztük a számokat már meg tudsz számolni bármit a viálgon, de vigyázz! Vannak nem megszámlálható dolgok, például a zöldségek és gyümölcsök közt is rengeteg.
További blog cikkek
Angol szavak

Angol szavak

Angol szavak: a 3000 leggyakoribb angol szó példamondatokkal.

Olvass tovább
Színek angolul

A színek varázslatos világa angolul.

A leggyakoribb és néhány extra szín neve angolul.

Olvass tovább