Az angol ABC: betűk, kiejtés és dal

Az angol abc egy latin ábécé, amely 26 betűből áll. Minden betűnek van nagybetűs és kisbetűs formája. Az "ábécé" szó a görög ábécé első két betűjéből, az alfa és a bétából származik. Az angol ábécé a 7. század körül keletkezett, amikor az óangolt elkezdték latin ábécével írni. Azóta adtak hozzá betűket és távolítottak is el. Kattints egy betűre, hogy halld a kiejtését, valamint hallgasd meg az abc dalt is, hogy könnyebben tudj rá emlékezni.

angol abc

Angol ABC kiejtés

Kattints egy betűre a kiejtéshez.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Figyeld meg, hogy a 'z' betűt kétféleképpen is ki lehet ejteni, az egyik a brit (zed), a másik az amerikai ().

Az angol ábécé 5 magánhangzóból, 19 mássalhangzóból és 2 olyan betűből (Y és W) áll, amelyek mássalhangzóként vagy magánhangzóként is szerepelhetnek. Itt pedig hallgasd meg az az angol ABC dalt, amit minden gyerek megtanul, hogy könnyen emlékezhessen az ábécére:

Összetett betűk

Az írott angol nyelvben sok összetett betű (digráf) szerepel, például ch, ea, oo, sh és th, viszont ezek nem önálló betűk, mint a magyarban (pl.: sz, gy, ty). Néhányat is felsorolunk:

Ékezetek (diakritikus jelek)

Noha az esetek nagy részében az angol nem használ ékezeteket, az ábécében sincs ilyen betű. Vannak viszont jövevényszavak, melyekben az eredeti nyelvből kölcsönzött betűt megtartják, például "naïve" és "façade". Az informális angol írás általában elhagyja a diakritikus jeleket, mivel az angol billentyűzeten ezek nem találhatók meg, de a szakmai szövegírók formálisabb írásokban használják őket.

Amint az ilyen szavak természetessé válnak az angol nyelvben, hajlamosak a diakritikai jelek elhagyására, ahogyan ez megtörtént a régebbi francia kölcsönzésekkel, például a "hôtel" esetében. Azok a szavak, amelyeket még mindig idegennek tartanak, általában megtartják ezeket. Nézd meg a szótárban például a "fiancé" írásmódját. Ezen kívül még olyan szavakban tartják meg, ahol egyébként összetéveszthetőek lennének egy gyakori angol szóval (például "résumé" helyett "resume"). Ritkán még akár hozzá is adhatnak egy idegen szóhoz ezen okok miatt (például "maté", a spanyol "yerba mate" alapján, de a "café" francia példáját követve, hogy megkülönböztesse a "mate"-től).

A leggyakoribb és legritkább

Az angolban a leggyakrabban használt betű az E. A legkevésbé használt betű a Z. A táblázatban megjelenő gyakoriságok a szöveg típusától függően eltérhetnek a gyakorlatban.

Az aposztróf

Az aposztrófot (ʼ) nem tekintik az angol ábécé részének, és nem használják diakritikus jelként sem, még az idegen szavakban sem. Az írott angol nyelvben azonban két fontos célra használják: a "birtokos" jelölésére és az összevont szavak jelölésére. A jelenlegi szabványok mindkét célra kötelező használatát írják elő.

További blog cikkek
Download free bootstrap 4 landing page, free boootstrap 4 templates, Download free bootstrap 4.1 landing page, free boootstrap 4.1.1 templates, meyawo Landing page

Az angol tanár

Mi a feladata egy angoltanárnak, és milyen a jó angoltanár? Igaz az, hogy az anyenyelvű angoltanár jobb? Ezekre a kérdésekre keressük itt a választ.

Mitől lesz jó egy angoltanár és mik a feladatai?

Olvass tovább
A nyelvtanuló

A nyelvtanuló

Minden tanuló különböző, ezért érdemes személyre szabni az angol tanítást. Viszont vannak olyan általános különbségek, amik befolyásolják a nyelvtanulást. Itt megpróbálom feltérképezni, hogy mik ezek a különbségek, és hogy befolyásolják a tanulás kimenetelét.

Olvass tovább
Online angol tanár

Online angol tanár

Online Angol Tanár - Rugalmas és hatékony angol nyelvoktatás bárhol, bármikor. Találkozz velem, az online angol tanárral, és sajátítsd el a nyelvet kényelmesen és személyre szabottan.

Olvass tovább
Angol beszéd gyakorlás

Angol beszéd gyakorlás

Hatékony módszerek az angol beszéd és kiejtés fejlesztéséhez online. Fedezze fel a legjobb gyakorlási eszközöket és tippeket a magabiztos angol kommunikációhoz.

Olvass tovább