Hogyan kezdjük el gyermekünket angolul tanítani otthon?

Nem kétséges, hogy napjainkban kulcsfontosságú az angol nyelvtudás, hogy boldoguljunk az életben. Ezért is tanulnak a gyermekek angol nyelvet az iskolában. Sok szülő foglalkozik gyermeke angol nyelvtudásának fejlesztésével otthon. Ennek számos oka lehet, például fel akarja őt készíteni arra, amit az iskolában fog tanulni, segíteni akarja az iskolai tanulását, nehezen tanul a gyermek az iskolában stb.

Angol tanítás gyerekeknek

Az angol nyelv tanítása otthon szülőként egyedi kihívásokkal jár. De az, hogy saját otthonában ösztönözzük a gyermeket, hogy fejlessze nyelvi készségeit, nagyon hatékony módja a pozitív hozzáállás és motiváció kialakításának. A gyermekek általában átveszik (leutánozzák) a szüleik viselkedését, ezért az angol nyelv közös tanulásával a gyermek kiválóan el tudja sajátítani a nyelvi készségeket.

Az alábbi tippek segíteni fognak úgy elkezdeni az új kalandot a gyermekeddel, hogy az hatékony és szórakoztató legyen, és erősítse a kettőtök közötti kapcsolatot.

1. Használj mindennapi dolgokat

Az egyik legnagyobb előnye az otthoni tanulásnak, hogy nem korlátozódik osztálytermekre és órákra. Otthon bármikor megtörténhet az angol nyelvtanulás, és nagyon hasznos lehet beépíteni a mindennapi dolgokba. Például amikor le teszed a gyermek elé a vacsoráját a tányéron, mondj neki olyasmiket, hogy „here is your dinner.” Így könnyebben el fogja sajátítani ezeket a mindennapi kifejezéseket.

2. Beszélgetés kezdeményezése

Mindennapi kérdéseket is nagyon jó feltenni, hisz segítenek spontán módon hozzáállni a beszélgetéshez, ami a nyugodt és magabiztos nyelvhasználat alapja. Kérdezd meg tőle például azt, hogy „could you set the table?”, vagy „what are you watching?”. Eleinte próbálj minél egyszerűbb dolgokra rákérdezni, amire minél egyszerűbb szavakkal lehet válaszolni.

3. Legyenek angolul beszélős percek

Hasznos lehet meghatározni egy bizonyos időt arra, hogy csak angolul beszélj a gyermekeddel. Ez lehetőséget ad a gyermeknek arra, hogy igazán a beszédkészségeire és a nyelvére összpontosítson. Ehhez elég napi tíz perc, amely intenzíven motiválja a gyermeket arra, hogy megpróbáljon angolul kommunikálni. Itt is a mindennapi témák a legjobbak, és ne legyen túl hosszú ez az idő. Az is fontos, hogy ne muszájként tekintsen erre a néhány percre, hanem szórakozásként és könnyen megvalósítható kihívásként.

4. Használj játékokat

Rengeteg csodálatos nyelvtanulós játék létezik, amikkel a tanulás nem is tűnik tanulásnak. Ezekkel a játékokkal a gyerek nagyon fogja élvezni nyelvkészségei fejlesztését. Köztudott, hogy a játékok az egyik legjobb módja az angol nyelvtanulásnak. A játékok legyenek egyszerűek és szórakoztatóak, mint például a szerepjátékok vagy a közös történetmesélés. Csinálhattok kincsvadászatot is, amihez kis cetlikre kiírod az utasításokat, amelyek elvezetik a gyereket a kincshez. A szókeresős játékok (scrabble) az egyik legnépszerűbb nyelvtanulós játékok. Ha más gyermekeket is be tudsz vonni a játékba, annál jobb!

5. Használj mindenféle eszközöket

A gyermekek imádják az ingereket, és fontos, hogy minden érzékükkel megtanulják befogadni az idegen nyelvet. A képek, hangok, videók nagyon intenzíven hatnak rájuk, és ma már mindenhol találkoznak velük. Használj például tanulókártyákat, posztereket, képeket, videókat, könyveket, interaktív táblákat, angol rajzfilmeket vagy angol nyelvtanulós számítógépes játékokat. Ezek az eszközök készítik fel legjobban a korszerű angol nyelvhasználatra.

6. Rutin kialakítása

Otthon nehezebb lehet strukturált módon tanítani, mint egy osztályteremben, különösen azért, mert a gyermekek az iskolában várják a tanulást, otthon pedig a pihenést. Semmiképp sem ajánlott, hogy órákon át tanítsd a gyermeket angolul úgy, hogy nyomod le a torkán a nyelvtant és a szókincset, miután hazaért az iskolából. Már az is elég lehet, ha tíz percet játszotok angolul, amíg kihűl a tea, vagy angolul meséled neki az esti mesét.

7. Vedd rá, hogy beszéljen

Ha a gyermek még csak kezdő szinten van, nehezen tud angolul beszélgetést kezdeményezni. Ezért neked kell rávenni őt, hogy beszéljen és fejlessze a beszédkészségét és a gondolkodást. Tegyél fel neki kérdéseket, miközben csinál valamit, bátorítsd, hogy kérdezzen, és minél többször dicsért meg, amikor sikerült szépen kifejeznie magát.

8. Használj dalokat

A dalokkal nagyon pozitív hangulatot tudunk kelteni a tanuláshoz, és az éneklés segít az emlékek felidézésében. Emlékszel arra a dalra, amit múlt héten hallottál a rádión, és egyszerűen nem tudod kiverni a fejedből? Ez a gyermekednél is pontosan így működik. Mi emberek imádjuk a zenét, mert felébreszti érzelmeinket, és az éneklés összeköti az elmét a lélekkel. Kereshetsz néhány egyszerű angol dalocskát, amit megtanultok, de még hatásosabb, ha kikeresed a gyermek kedvenc dalainak az angol szövegét, hogy azt együtt értelmezzétek és énekeljétek. Hidd el, imádni fogja!

9. Használd ki a környezet adta lehetőségeket

Otthon egyedi környezetben taníthatod gyermekedet, ezért használd ki minél jobban! Ez különösen olyan témáknál hasznos, mint az ételek, a ruhák, a bútorok vagy az otthon, vagy bármi más, ami jelen van a környezetedben, és támogatja a tanulást. A környezeti ingerek intenzíven hatnak a gyermek látására, szaglására, hallására, tapintására, ezért így sokkal jobban meg tudja jegyezni az angol elnevezéseket. Ha az ételeket szeretnéd elsajátítatni vele, akkor a konyha és a bolt lesz a legjobb helyszín. Nézd meg, a gyermek hány ételnek tudja megmondani az angol nevét (a közös főzés is nagyon jó). Ha a ruhákon a sor, akkor pedig nyissátok ki a ruhásszekrényt. Ez a fajta interaktív tanulás nagyszerű a gyermek számára, mivel így könnyebben létrejönnek az agyában a szavak és a fogalmak közötti összefüggések, mintha csak írott szöveget vagy képet látna a gyermek.

10. Használd fel azt, ami érdekli

Az egyik módja annak, hogy felkeltsük a gyermek érdeklődését a nyelvi fejlődése iránt, ha olyan témákat használunk, amelyek érdeklik. Ha igazán szeret olvasni, menjetek el együtt a könyvtárba, és válasszatok közösen angol nyelvű könyveket. Ha szeret rajzolni, festeni, akkor az ilyen kreatív tevékenységeken keresztül is tanuljatok angolul. Találj valamit, amit szeret, és használd fel.

Reméljük hasznosak voltak a fenti tippek, és most már tudod, hogyan vágj bele ebbe a nagyon hasznos tevékenységbe. Ne feledd, mindig a pozitív hangulaton legyen a hangsúly. Lehet, hogy nehezen fog megtanulni egyes dolgokat a gyermek, vagy nem lesz egyből jó az a hozzáállás, amit kiterveltél, de sokkal fontosabb, hogy megőrizze pozitív hozzáállását irántad és a nyelv tanulása iránt. Türelmes, bátorító és jutalmazó hozzáállással csodálatos eredményeket érhetsz el, a gyermek pedig büszke lesz képességeire.

További cikkekek

Angol nyelv elsajátításának a legjobb módja

Az angol nyelv elsajátításának a legjobb módja

Melyik módszer a legjobb? Van egyáltalán legjobb módszer? Milyen stratégiákkal tanulhatsz meg angolul a legkönnyebben?

Olvass tovább
Angol beszéd gyakorlás

Angol beszéd gyakorlás

Hatékony módszerek az angol beszéd és kiejtés fejlesztéséhez online. Fedezze fel a legjobb gyakorlási eszközöket és tippeket a magabiztos angol kommunikációhoz.

Olvass tovább
Angol nyelvvizsga

Tudj meg itt mindent az angol nyelvvizsgákról

Típusok, szintek, szaknyelvek és információk a Magyarországon letehető összes magyar nyelvvizsgáról.

Olvasd el!